Bloggen

Economisch nieuws – De hype versus de realiteit

Geen wonder dat de meeste mensen de economie niet begrijpen. Wat aan de ene kant goed lijkt, heeft vaak slechte bijwerkingen aan de andere kant. De aandelenmarkt stijgt bijvoorbeeld – dat zou goed zijn! Maar dat kwam vooral door de stijgende olieprijs – slecht nieuws. Maar vaak stijgt de olieprijs omdat de “experts” denken dat de economie aan het verbeteren is en dat er dus meer olie nodig zal zijn voor de productie – goed nieuws! Maar die stijging van de olieprijzen zorgt ervoor dat de kosten van levensonderhoud stijgen – slecht nieuws. Maar dat komt het Bruto Binnenlands Product (BBP) ten goede – goed nieuws! Maar dat veroorzaakt dan inflatie – slecht nieuws. Maar die inflatie betekent dat de economie aan het verbeteren is – goed Breda Nieuws Maar dan maakt de Fed zich zorgen over de inflatie en verhoogt ze de rente – slecht nieuws! Waardoor de waarde van de dollar verbetert – goed nieuws! Maar dat schaadt de export, want nu kosten Amerikaanse producten meer in het buitenland – slecht nieuws! Maar dat betekent dat buitenlandse producten in de VS minder kosten – goed nieuws! Maar dat schaadt het concurrentievermogen van Amerikaanse bedrijven – slecht nieuws!

Als we denken dat politieke analyse en politiek gebabbel vaak meer een hype is dan wat dan ook, dan kan dat zeker ook gezegd worden over het analyseren van economisch nieuws! U kunt gemakkelijk zien waarom economisch nieuws vaak verwarrend lijkt. Economisch nieuws lijkt vaak verwarrend omdat het is – – wat goed is voor de ene consument, kan slecht zijn voor een andere – wat goed is voor het ene bedrijf, slecht voor een ander – wat goed kan zijn voor de ene economische sector – slecht voor andere.

De beurs is vaak het meest verwarrend. Op dagen dat er “slecht nieuws” is, gaat de markt vaak omhoog, terwijl op sommige “goed nieuws”-dagen de markt soms naar beneden gaat! Hoewel de Dow, of de S&P, enz. kunnen stijgen, betekent dit niet dat de aandelen die u bezit, zullen volgen.

Te vaak proberen de media, omwille van een soundbyte, economisch nieuws te simpel te maken. Toch is de economie per definitie behoorlijk complex. Het enige punt waarover men het eens moet zijn, is dat hoge werkloosheid niet goed is. Maar zelfs in dat geval kunnen de ‘experts’ het niet eens worden over een haalbare oplossing en er ook niet naar handelen.

De beste manier om over de economie na te denken is dit: het verschil tussen een recessie en een depressie is dat het een recessie is als het iemand anders overkomt – het is een depressie als het jou overkomt!

Het is mijn overtuiging dat voor een gezonde economie bepaalde factoren nodig zijn: – lage werkloosheid; hoog consumentenvertrouwen; een sterke maaksector; en lagere overheidstekorten. Dat is wat we moeten eisen!

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *